Cu ce rămânem după US Open. Roger Federer și Serena Williams, marii perdanți ai turneului

Cu ce rămânem după US Open. Roger Federer și Serena Williams, marii perdanți ai turneului
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • US Open 2015 și-a finalizat povestea, cu Novak Djokovic (1 ATP) și Flavia Pennetta (26 WTA la startul competiției) încoronați campioni.

Ultimul turneu de Mare Șlem al anului și-a completat lista învingătorilor, și-a scris poveștile și a închis sezonul nord-american de ciment, lăsând locul în prim-plan circuitului asiatic. Lumea tenisului a stat cu sufletul la gură pentru Marele Șlem al Serenei Williams, însă această poveste nu a avut final fericit pentru americancă. În schimb, tenisul masculin înregistrează o premieră absolută după triumful lui Novak Djokovic: trei jucători care au un număr format din două cifre în rubrica statisticii rezervate titlurilor de Mare Șlem activează în paralel în circuitul ATP (Roger Federer 17, Rafael Nadal 14, Novak Djokovic 10).

Privit prin prisma rubricii „meciul zilei”, de pe site-ul oficial al turneului, competiția feminină de la US Open a depășit ca spectacol și dramatism concursul masculin – opt meciuri de pe tabloul WTA fiind selecționate, față de doar cinci la ATP (cu mențiunea că atât finala feminină cât și cea masculină nu au avut concurență, intrând automat în selecție, iar joi, locul a rămas vacant, din cauza amânării semifinalelor feminine). Jocul din duelurile Azarenka – Kerber sau Azarenka – Halep a fost stelar, iar un meci precum Belinda Bencic – Misaki Doi, care a impresionat în ziua a treia prin lupta, revenirea și exteriorizările fabuloase ale „Micuței Hingis” nu a prins lista. Finala feminină a devenit însă interesantă după terminarea ultimului punct, impresia unei zile modeste fiind salvată doar de povestea care a completat-o și a oferit emoție în stare pură.

Trăgând linie, după două săptămâni de tenis care a ținut Europa trează noapte de noapte, Roger Federer și Serena Williams rămân marii perdanți.

Spre deosebire de Cincinnati, Federer nu s-a mai apropiat atât de mult de perfecțiune în finala de la New York cu un Novak Djokovic „pregătit”

Întrebarea care a apărut și va apărea în continuare în fiecare intervenție a unei foste glorii a sportului alb este, începând din vara lui 2012 – atunci când Federer și-a fixat ca nou obiectiv borna 18 în turneele de Mare Șlem după un al șaptelea titlu la All England Club – dacă „Mister Perfect” mai poate câștiga încă un trofeu major și în care dintre cele patru turnee are șanse mai mari? Cu americanii John McEnroe și Pete Sampras în frunte, lumea tenisului inclină să spună că Wimbledon este turneul cel mai probabil în care elvețianul s-ar putea impune, iar rezultatele, cu două finale în 2014 și 2015 pentru fostul lider mondial susțin această afirmație. La US Open 2015, Federer, chiar dacă nu a fost dat principal favorit în fața unui Djokovic autoritar în circuit, a intrat în calcule mult mai serios, grație unei evoluții sclipitoare în turneul pregătitor, de la Cincinnati, acolo unde a trecut consecutiv de primii doi jucători ai lumii, jucând doar două tiebreak-uri și două seturi fără prelungiri, într-un întreg context care a lucrat în favoarea sa.

Senzația dominantă este că la Cincinnati, Federer a reușit să îl surprindă pe Djokovic, nu i-a dat timp de reacție cu jocul său super-agresiv, dezvăluit lumii în meciul doi al aceluiași turneu, la fel cum l-a luat pe nepregătite într-o oarecare măsură în 2011, în semifinala de la Roland Garros. Duminică, la New York, Djokovic a știut la ce să se aștepte: „am fost pregătit pentru provocarea asta. Intrând pe teren, știam că va fi agresiv. știam că va încerca să-mi rupă ritmul și că o să varieze mult în schimbul de mingi. Dar am fost pregătit pentru provocare, pentru luptă asta au fost cele trei ore și 20 de minute„.

Fără elementul-surpriză pentru elvețian, liderul mondial având experiența meciului direct și un răgaz suficient pentru ca alături de Boris Becker și Marian Vaida, să găsească antidotul, „Fed” a avut două probleme: a fost lobat și pasat la fileu pe atacurile puțin ferme, iar per total, execuțiile lui nu au mai avut aceeași precizie. Loviturile care ar fi intrat clar la Cincinnati, în forma arătată de Federer, au ieșit în finala de duminică afară, precum forehandul de la a doua minge de set, în actul doi, care nu a prins terenul după o ramă a lui Djokovic. Chiar dacă setul i-a revenit ulterior, a fost genul de eroare care s-a strecurat în tenisul lui Federer în ultimul act de la Flushing Meadows. „Am avut șansele în rachetă. Nu ar fi trebuit nicidecum să ajung să fiu condus la scorurile care s-au înregistrat. Mă simt confortabil pe teren făcând asta, mi-a lipsit execuția în unele momente cruciale„, a punctat Federer.

Elvețianul a irosit game-uri la serviciu, a ratat break-uri în game-uri în care Djokovic s-a trezit ratând consecutiv, la 40-0 în favoarea sa. Federer și-a oferit 23 de oportunități de break, a abandonat aproape de fiecare dată tactica super-agresivă și inițiativa, a ratat retururi trimițând mult în plasă, chiar pe mingea a doua și în final, a terminat meciul cu doar patru break-uri.

Noua versiune a jocului lui Roger Federer a năucit la New York concurența, inclusiv pe Wawrinka, însă până la Djokovic. Totuși, Federer care a declarat la New York că din nou „simt că îmi impun tenisul care îmi place, impun eu regulile și ritmul„, anunță că va păstra tactica super-ofensivă și pe viitor, sperând că raportul lovituri câștigătoare-erori se va îmbunătăți în momentele importante (per total, în meci, Federer a avut un raport + 2 lovituri câștigătoare, față de -2-ul lui Djokovic). „A funcționat bine. Sunt convins că voi folosi această tactică și pe viitor împotriva lui, dar și a altor jucători„, a punctat Federer.

Serena Williams, lăsată fără Grand Slam

Intrată pe tablou la US Open cu record perfect în Grand Slam-uri în acest an (21 victorii – 0 înfrângeri), Serena Williams nu a putut ajunge decât la cel de-al 26-lea succes, Roberta Vinci punând punct unui vis care, de-a lungul lui 2015, a fost aproape de a se încheia chiar mai devreme.

Jocul Serenei Williams a fost doar pe alocuri stelar în cele patru turnee de Mare Șlem din 2015. Nemulțumirea și frustrarea au fost des prezente, de-a lungul celor 26 de meciuri, toate câștigate cu încăpățânare, dârzenie și luptă. Gesturi de dezgust au apărut chiar și după servicii as – un exemplu memorabil – în primul set al duelului cu Mattek-Sands, de la US Open, după un as care a scos-o din încurcătură la 0-30 în game-ul său. Serena a clătinat din cap, a strâns buzele și a trecut mai departe, în loc să celebreze. A bătut de nenumărate ori, nu cu pumnul în masă, ci cu piciorul în teren. Problemelor din jocul său li s-au adăugat și problemele fizice. Vărsatul dintre seturi, în finala de la Australian Open. Tusea evidentă pe teren. Svitoline și Muguruza la Australian Open, Ana Friedsman, Vika Azarenka, Sloane Stephens și Lucie Safarova i-au dat fiori la Roland Garros, Heather Watson și din nou Azarenka, la Wimbledon.

Doza de șansă și mobilizarea supremă, suprapuse peste momentul cheie în toate aceste dueluri, care au trecut-o și peste meciul cu Bethanie Mattek-Sands, pornită ca din tun la US Open, au lipsit în partida cu Vinci. Serviciul a refuzat să revină, iar italianca aflată în zi de grație a putut păstra vârful de rachetă în față. Cu doar 20 de erori într-o partidă de trei seturi, Vinci a confirmat o regulă care funcționează la Serena Williams în Grand Slam-uri: ultimele opt în frângeri în turneele de Mare Șlem i le-au administrat jucătoare din afara Top 10 mondial.

Interesant este că Mats Wilander a anunțat la final de US Open că liderul mondial din tenisul feminin va relua lupta pentru Marele Șlem în ianuarie, la Australian Open. La 33 de ani însă, Serena a avut prima sa șansă de a-și trece această performanță în palmares, în condițiile în care în șapte din primii nouă ani de carieră, nu a reușit să dispute din cauza accidentărilor toate cele patru turnee de Grand Slam într-un an.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu nu am greșit cu nimic nimănui și…” Ce fac copiii regretatului afacerist
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu nu am greșit cu nimic…
În weekend se joacă din nou ”România – Kosovo”! Cum au numit kosovarii echipa din țara noastră
În weekend se joacă din nou ”România – Kosovo”! Cum au numit kosovarii echipa din țara noastră
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului, înainte ca sicriul să fie coborât în groapă
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului,…
Jurnalista din Kosovo a răbufnit la adresa românilor: „Puteți să vă opriți?”
Jurnalista din Kosovo a răbufnit la adresa românilor: „Puteți să vă opriți?”
Raportul arbitrului poate fi crucial în deznodământul meciului România - Kosovo
Raportul arbitrului poate fi crucial în deznodământul meciului România - Kosovo
Mesajul afişat de ultraşii kosovari, încă din primul minut al meciului cu Lituania din Nations League
Mesajul afişat de ultraşii kosovari, încă din primul minut al meciului cu Lituania din Nations League
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din România
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din România
Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir, circ în direct. Și-au aruncat cuvinte grele: Ești misogin, prost și îngâmfat / Hai sictir, javră!
Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir, circ în direct. Și-au aruncat cuvinte grele: Ești misogin, prost și îngâmfat / Hai sictir, javră!
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul a rămas fără jumătate
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul a rămas fără jumătate
Marea legendă a muzicii a murit. Oamenii l-au iubit. A fost un monstru sacru
Marea legendă a muzicii a murit. Oamenii l-au iubit. A fost un monstru sacru
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe sicriul fiicei sale, abia se mai ține pe picioare
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe sicriul fiicei sale, abia se…
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Jannik Sinner câştigă Turneul Campionilor cu victoria în Finala ATP în faţa lui Taylor Fritz
Jannik Sinner câştigă Turneul Campionilor cu victoria în Finala ATP în faţa lui Taylor Fritz
La câți km speli motorul diesel pe interior? Ce probleme pot apărea după
La câți km speli motorul diesel pe interior? Ce probleme pot apărea după
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
×